Glasklart långtidsvärde på Sveriges VM-kval. (3,75) – Doktorn
8 september, 2021
F1 på Monza!
11 september, 2021

Semifinaler US Open. Vem lastas att damma hem kalaset? Lars Adaktusson?

Ikväll när semifinalerna drar igång inne på fullsatta Artur Ashe Stadium i New York är det med en uppsättning av de tre tydliga favorittippade (Djokovic, Zverev, Medvedev) och en liten joker (Felix). Med andra ord precis som vanligt i herrtennisen. De bästa tar sig alltid fram när det vankas Grand Slam.

I damernas turnering är det desto mer annorlunda. Radacanu och Fernandez, födda 2002 är de spelare som gör upp om titeln i damernas turnering. Utan att låta som en gubbgris är det fascinerande hur unik tennisen är vad gäller statusen hos damspelarna i tennis kontra i stort sett alla andra idrotter. I natt när det vankades semifinaler i damernas turnering var det totalt smockfullt på läktarna och varenda liten biljett var utsåld. Från allra första poängen tills dess att matchbollarna slogs in var stämningen inne på arenan snudd på precis lika elektrisk som om Federer spelat mot Djokovic. Prispengarna är densamma som herrarnas och stjärnstatusen och de lukrativa sponsorkontrakten på många av de kvinnliga toppspelarna är mycket högre än många av herrarnas dito.

Min poäng? Att efterfråga, intresse och underhållningsvärde är det som styr och ska styra en idrott och dess utövares marknadsvärde. Vissa (läs många) vill hävda att en underliggande usel och skev kvinnosyn är det som ligger till grund i att till exempel damfotbollen inte får det utrymme eller den ekonomi som herrarna har. Samma personer gnällde öppet och högljutt över de uteblivna folkfesterna på diverse parker och torg i somras när damlandslaget odlade framgång under Sommar-OS. Majoriteten av dessa personer skulle dock aldrig själv ens komma på tanken att köpa en biljett och gå och se de sin stads damlag spela seriefotboll under helgen. Man vill själv inte bidra, men man är otroligt duktig på att gnälla på andra. Det är ett hyckleri som får en att ofta vilja stoppa huvudet in i en riktigt skållhet pizzaugn.

Kontentan av allt detta dravel; Folk borde se och lära av tennisen. Damtennis är jävligt underhållande och folk är beredda att betala för att se det. Därav samma prispengar och arenor. När Federer och Nadal snart lägger av kommer världens starkast lysande tennisstjärna heta Naomi Osaka. Inte pga någon kvotering eller fånigt försök till goodwill. Utan för att hon har förtjänat det. Punkt slut. Marknadsvärdet och underhållningsvärdet styr och ska styra hur mycket en person tjänar och får utrymme medialt – allt annat blir bara ett förminskande trams.

Vem är Sveriges kändaste och mest populära skidåkare som folk helst kollar på?
Givetvis Charlotte Kalla. Inte någon fåne vid namn Calle Halfvarsson. Så – Nilla Fischer och övriga där ute med mycket märklig och skev syn på hur världen ser ut, höj ögonen lite grann så kommer även ni förstå och inse att inte alla världens problem och orättvisor behöver vara ojämställdhet och vita mäns dåliga kvinnosyns fel.

***

Nu lämnar vi det och fokuserar på vem som tar hem herrarnas US Open 2021. Ska Djokovic bli historisk och ta en Calender Year Grand Slam (vinna alla fyra slams under samma år) och även bli den som vunnit flest GS genom tiderna? Eller finns det möjligtvis en avskyvärd tysk eller formtoppad ryss som kan sätta stopp för det?

Priserna nedan är börsen Betfairs odds i skrivande stund. För mig är det fullkomligt givet vem man ska lasta polletterna på.

Djokovic 1,88 Som alltid favorit och överlägsen i GrandSlam-sammahang. Var riktigt bra mot Berrettini i kvarten. Trots det inte imponerat sådär våldsamt som han ibland annars kan göra under turneringen och i US Open är han långt ifrån lika överlägsen som han är i Wimbledon och Australian Open. Ska oddset bara vara 1,88 på att han slår Zverev och Medvedev back to back? Jag hade nog velat se åtminstone dubbla pengen. BETFAIR

Daniil Medvedev 3,55 Hans tredje raka semifinal här i US Open och det råder inte direkt något tvivel om att han trivs här och förmodligen just nu spelar sin livs bästa tennis. Han ser obehagligt självsäker ut och har lixom inga hål i sitt spel. Serven biter ruskigt bra på det här underlaget och hans djupa returposition gör att det knappt går att essa bort honom. Nej, för mig är Danne väldigt, väldigt trolig vinnare på söndag kväll. Han står i 1,20 ikväll att vinna mot Felix. Det innebär att marknaden värderar hans finalodds till nästan 3ggr pengarna. Möter han Zverev i final är han i min bok rätt klar favorit. Mot Djoko ska han max stå i 2,50. Hur jag än vrider och vänder på detta är det här ett kalasodds. Nonchalerar jag att han ska spela semifinal ikväll mot en formstark Felix Auger Aliasimme? Ja, det är precis det jag gör. Danne förlorar inte det där.BETFAIR


Alex Zverev 6,2 – Jag tror faktiskt, sjukt nog, att han på många sätt har större chans att vinna ikväll mot Djokovic än att slå Medvedev i en eventuell final. Oddset lockar sett till hur formstark han ser ut men nja, han är rätt stor underdog ikväll och även om han skräller mot Djoko som han gjort förut – jag ser inte att han ska slå en totalt formtoppad Medvedev i final. Avstår. BETFAIR


Felix Auger Aliassime 32 –
Vinner Felix US Open 2021 så lovar jag att plastikoperera mig till att bli så absolut lik som möjligt Lars Adaktusson. BETFAIR

**

Davai Davai!