Semifinaler US Open. Vem lastas att damma hem kalaset? Lars Adaktusson?
10 september, 2021
Formel 1 från ryska rivieran
26 september, 2021

F1 på Monza!

Sebastian Vettel, Ferrari SF71H and Kimi Raikkonen, Ferrari SF71H lead at the start of the race at Formula One World Championship, Rd14, Italian Grand Prix, Race, Monza, Italy, Sunday 2 September 2018.

I helgen avslutas en intensiv period med tre race på tre veckor. Platsen för helgens race är Monza-banan strax utanför Milano i Italien. En bana som teamen känner till väl. Formel 1 har kört på Monza 69 år utav totalt 70. Det är med andra ord klassisk mark för de inblandade. Men också för oss svenskar. Det var som bekant på Monza som Ronnie Petterson tragiskt omkom 1978.

Helgens schema ser lite annorlunda ut mot normalt. Kvalet avgjordes redan under fredagskvällen. Under lördagen körs ett sprintrace där stratordningen för söndagens huvudrace ska spikas. Detta är ett format som Formel 1 testat vid ett tillfälle tidigare under säsongen. Syftet är att locka en bredare publik där mer spänning över hela helgen skapas.

Hittills har formatet sett lovande ut. Men det hänger mycket på banans layout. Det kommer aldrig att kunna användas under en hel säsong.  Men några instick här och där får vi nog vänja oss vid.

Efter Verstappens seger förra helgen tror jag att Mercedes studsar tillbaka under kommande helg. Banan har historiskt sett passat Mercedes bättre än Red Bull.  Tyvärr kommer hemmahoppet Ferrari att få det tufft då deras motor inte alls passar på en höghastighetsbana som Monza.

Pierre Gasly vann chockartat på Monza förra året och formen har varit god. Räkna med att han kan komma topp fem. McLaren hade under gårdagens kval riktigt bra fart och kan mycket väl sno några poäng av Verstappen. 

Aston Martin och Alpine verkar sakna en hel del fart och trots ett nysignerat Mercedeskontrakt verkar inte Russell kunna nå några framskjutna placeringar den här helgen. 

Min topp 10 efter söndagens race:

1.       Hamilton

2.       Verstappen

3.       Norris

4.       Ricciardo

5.       Gasly   

6.       Perez

7.       Leclerc

8.       Sainz

9.       Bottas

10.   Alonso