Formel 1 från ryska rivieran
26 september, 2021
Baren tyvärr inte på plats i år men spelvärden hittas ifrån Indian Wells 1/8-delsfinaler – onsdag.
13 oktober, 2021

Kan Alexander Ovechkin slå det omöjliga rekordet?

Den 10:e oktober inleds NHL-säsongen 2021-2022. Det innebär att det gått nästan exakt tre månader sedan Stanley Cup delades ut. Sommarlovet har varit ovanligt kort och nu ska det spelas en full säsong för första gången sedan säsongen 2018-2019. Förväntningarna är som vanligt höga och frågorna är många. Fortsätter Buffalo Sabers kräftgång? Kan Tampa Bay Lightning bli första lag sedan Islanders på 80-talet att ta trippeln? Kan någon hota Connor McDavid om poängligasegern?

Den stora frågan för mig är dock inget av ovan. Jag kommer inte heller att får svar på frågan under den kommande säsongen. Men det kommer inte att bli mindre intressant att följa ”the great eight” för det. Washington Capitals ryska storstjärna gör sin 18:e raka säsong för klubben. Vid nio tillfällen har han vunnit Maurice Richard Trophy som ligans bästa målskytt. Ingen annan har vunnit så många gånger.   

Alexander Ovechkin har gjort 730 mål i grundserien hittills under sin karriär. Många anser honom redan nu som tidernas bästa målskytt. Den nyblivna 36-åringen är redan placerad på en sjätte plats i NHL:s totala mål-liga- endast ett mål ifrån femteplatsen. Med ett nyskrivet femårsavtal siktar nu den hårdskjutande ryssen på att slå målrekordet.

Men det är inte vem som helst som innehar målrekordet i NHL. Wayne Gretzky gjorde 894 mål under sin karriär. Det är 96 mål mer än tvåan på listan, en annan legendar Gordie Howe. När Gretzky avslutade sin karriär efter säsongen 1999 hade han slagit 61 NHL-rekord. Dom allra flesta ansågs omöjliga att slå. Inklusive målrekordet. Nu har Alexander Ovechkin chansen att slå det.

Gretzky gjorde sina 894 mål på 1 487 matcher. Ovechkin har hittills spelat 1 197. Om jag då ska försöka mig på någon form av kalkyl så kan det se ut såhär:
Hittills under sin karriär har Ovechkin gjort 0,6 mål per match. På de 290 matcher som han har kvar upp till Gretzkys blir det 174 mål.
Det skulle innebära att Ovechkin gjort 904 mål och därmed slår rekordet.

Självklart är det inte så enkelt i verkligheten. Sannolikheten att Ovechkin orkar hålla sitt målsnitt är ganska liten. Åldern börjar ta ut sin rätt, skador kommer med största sannolikhet att komma på en mer regelbunden basis. Han har dessutom en tuff spelstil och en stor och tung kropp. Det som talar emot detta är att hittills under sin karriär har han varit en maskin. Han har aldrig missat mer än tio matcher under en säsong. Allt som oftast inte mer än ett par stycken eller inga alls.

Det nya femårsavtalet som Ovechkin skrivit på innebär 410 grundseriematcher. På papperet. Men det innebär också att han är 41 år gammal när avtalet går ut. En respektabel ålder för en NHL-spelare.

En faktor som kan bli helt avgörande för om Ovechkin slår rekordet eller inte kan vara hans radarpartner Nicklas Bäckström. Under 15 säsonger har Bäckström serverat honom med passningar och de närmsta fem åren kommer Bäckström fortsätta att finnas vid hans sida. Bäckströms spelsinne och förmåga att hitta Ovechkin i framförallt power play kommer att bli en avgörande faktor för om rekordet slås eller inte.

Jag tror att Ovechkin slår målrekordet. Även om hans snabbhet och styrka kanske avtar med åldern så har han ett helt unikt skott. Det kommer aldrig att ändras. Han har en gjuten plats i Washingtons power play och trots att alla vet att vad som kommer att hända när han får pucken så är det ingen som hittills lyckats stoppa honom.

Det kommer troligtvis att krävas några fler matcher än vad det gjorde för Gretzky. Men det tycker jag faktiskt inte spelar någon roll. Gretzky gjorde merparten av sina mål när målvakterna stod med läderlappar till benskydd och under en era där han i princip var fridlyst. Ovechkin har gjort sina mål under en tid där målsnittet i ligan varit rekordlågt, där målvakterna fått stora moderna benskydd och utvecklat en helt ny spelstil och framförallt så har han inte haft fri lejd på samma sätt som Gretzky fick. Ovechkin har fått slå sig fram själv.

Som sagt, förväntningarna och frågorna inför den kommande säsongen är många. Men att Alexander Ovechkin fortsätter att göra mål vågar jag lova. Missa inte det.