13 miljoner jackpot Stryktipset!
29 april, 2022
Colorado – Nashville
3 maj, 2022

PLAYOFF 2022 NHL!

Klyschan “årets roligaste tid är här” myntas av alla så kallade experter inför varje slutspel. En klyscha som sagt. Men det ligger en hel del sanning i det. Den första rundan av slutspelet i NHL är oftast den roligaste. Vissa lag har gått på sparlåga under de sista 10-15 matcherna för att de säkrat ett slutspelsplats tidigt. De är utvilade och överladdade. Samtidigt som det alltid finns några lag som redan spelat slutspelshockey i 3-4 veckor för att i överhuvudtaget ta sig till slutspel.

Bara för att du varit bäst i en grundserie över 82 omgångar betyder det inte att du kommer segla igenom ett slutspel och vinna 16 matcher. I ett slutspel nollställs all statistik- speciellt i NHL. Sen 2007 har laget som vunnit Presidents Trophy endast vunnit Stanley Cup vid två tillfällen. Dagsform och motivation är alltså betydligt mer avgörande en tabellplacering och hemmaplansfördel. Vilka lag kliver då in i slutspelet 2022 som favoriter? Det ska vi kika närmare på nedan.

Calgary Flames – Dallas Stars

Daryl Sutter övergav sin gård långt uppe på den kanadensiska landsbyggden där han levde livet som hockeypensionär under våren -21 och flyttade tillbaka till Calgary. En klubb han jobbat för i 10 säsonger under tidigt 00-tal. Några omedelbara resultat uteblev och experter kallade Sutter för dinosaurie, att hans spelfilosofi var omodern och inaktuell.
Men under säsongen 21/22 har Flames gått som tåget. Grundserien slutade med seger i Pacific division och en total tredjeplats i den västra konferensen.
Kedjan med Lindholm, Gaudreau och Tkachuk har varit en av ligans absolut bästa, där Gaudreau slutar tvåa i den totala poängligan och Tkachuk topp tio.

Dallas har en rörig grundserie bakom sig. Ligans jojjo-lag har levererat förlustsviter blandat med vinstsviter. John Klingbergs vara eller icke vara i klubben har varit en stor fråga. På planen har det dock synts tydligt att kontraktsförhandlingarna påverkat Johns spel negativt.  Inför säsongen hade Stars fyra målvakter under kontrakt. Sedan dess har Ben Bishop lagt av på grund utav skador. Anton Khudobin som storspelade för Dallas i bubblan när de gick hela vägen till final har underpresterat och blivit nerskickad till AHL. Braden Holtby har spelat ojämnt och gick till sist sönder och missar resten av säsongen. Istället har löftet Jake Oettinger fått axla rollen som förstamålvakt med oprövade Scott Wedgewood som back-up.
Med andra ord kliver Stars in i slutspelet med sin fjärde och femtemålvakt mellan stolparna.

Sett till form och spelmodell borde Flames vinna denna serie enkelt med 4-1. Men räkna inte ut Stars helt. Det är alltid minst ett lag som skräller och varför skulle inte hela säsongens stora jojjo-lag kunna pricka in formen just lagom till slutspelet?            

Edmonton Oilers – Los Angeles Kings

Edmonton Oilers är två spelare – Connor McDavid och Leon Draisaitl. McDavid vann poängligan och Draisaitl kom fyra. Tillsammans gjorde de 233 poäng i grundserien. Draisaitl är också den första spelaren på nästan 30 år att göra både 50 mål och 50 assist under samma säsong. Ett mer solklart ”two headed monster” hittar du inte i dagens NHL. Problemet är resten av laget. Med 30 matcher kvar av grundserien sparkade Edmonton sin coach Dave Tippet eftersom att de låg en bra bit ifrån slutspelsplats. Jay Woodcroft kom in ungefär samtidigt som åldermannen Mike Smith kom tillbaka från skada och började spika igen mellan stolparna. Tillslut gick Edmonton till slutspel komfortabelt men frågan är om de kan hävda sig mot de allra bästa när det gäller som mest? Historien talar inte för McDavid och co.

Los Angeles Kings har en av NHL:s största talangpooler. Tanken var kanske inte att de skulle spela slutspelshockey redan säsongen 21/22. Men veteraner som Kopitar och Doughty tänkte annorlunda. Doughty gör sin bästa säsong på 4-5 år trots stora skadeproblem. Kopitar bär Kings på sina axlar och veteranen Jonathan Quick har hittat tillbaka till ett stabilt spel som många aldrig trodde skulle infinna sig igen. Lägg till en stor skopa ungdomlig entusiasm och du hittar en joker i Kings.

Misslyckas Oilers att ta sig förbi förstarundan återigen kommer det att bli totalt uppror i Alberta. Speciellt om ärkerivalen från samma delstat går längre. Pressen är alltså på Oilers och Kings har allt att vinna. Får Oilers ett målvaktspel som är dugligt vinner de den här serien med 4-2.

Minnesota Wild – St. Louis Blues

Innan säsongen startade gjorde sig Minnesota av med två stora kontrakt. De köpte ut Zack Parise och Ryan Suter. På kortsikt gav det Wild lite utrymme, men på långsikt blir det en kostnad som kommer att bli kännbar. Därför blev säsongen 21/22 Minnesotas stora chans. När Marc-André Fleury, som är den spelaren i nordamerikansk proffsidrott med flest raka slutspel, (17 stycken för att vara exakt), plockades in vid deadline blev Wild en riktig utmanare.
Lägg till den rysk/norska superduon med Kaprizov och Zuccarello så har du både en offensiv slagkraft och en världsmålvakt i Fleury.

Blues har gjort precis det som förväntades av dem inför säsongen- spelat stabilt och säkrat slutspel tidigt. När storstjärnan Vladimir Tarasenko inför säsongen begärde en trade och gjorde sig omöjlig för klubben trodde nog många, inklusive jag själv, att en schism inom truppen var annalkande. Men Blues stod på sig, Tarasenko blev kvar och spelar nu riktigt bra hockey. Blues är ett lag, de nöter ner sina motståndare och har troligtvis ligans bredaste forwardsuppsättning.

På papperet är detta den jämnaste matchserien på förhand. En riktigt 50/50 serie. Jag ger Minnesota det lilla övertaget. En bra målvakt kan stjäla en serie och där har Minnesota en fördel. 4-3 i matcher blir det.      

Colorado Avalanche – Nashville Predators

Colorado har varit en dominant i grundserien de senaste 2-3 åren. Men tidiga uttåg i slutspelet har varit en stor besvikelse i de klippiga bergen. Skillnaden på årets upplaga av Avs kontra de senaste åren är att de har fått väldigt bra secondary scoring av framförallt en stekhet Nazem Kadri. Mellan stolparna är Grubauer borta och istället har Darcy Kuemper plockats in.
Colorado är ett av ligans bästa grundserielag och nu är det upp till bevis i slutspelet. Att laget de senaste 2-3 veckorna såsat runt och förlorat det mesta samtidigt som de vilat sina bästa spelare är en farlig taktik. Som sagt, formen in i ett slutspel kan avgöra mycket.

Nashville har haft en konstant nedåtgående trend sedan de var i final för 6 år sedan. Det har sparkats coacher och bytts bort nyckelspelare. Inför säsongen viskades det om att en rebuild var i antågande och att svenska storstjärnor som Filip Forsberg och Mattias Ekholm kunde bli bortbytta mot yngre prospects. Med Preds har fått fart på högavlönade stjärnor som Matt Duschene och Mikael Granlund. Juuse Saros har klivit ur Pekka Rinnes skugga och levererat ett högklassigt målvaktspel samtidigt som Roman Josi kandiderar till Norris Trophy som ligans bästa back. Över 90 poäng från Schweizaren är första gången från en back sedan 1994.

Colorado vinner den här serien med 4-2 förutsatt att deras dåliga form inte håller i sig in i slutspelet.   

Carolina Hurricanes – Boston Bruins

Carolina har en spännande ung trupp med den senaste Jack Adams vinnande tränaren Rod Brind’Amour vid rodret. Hurricanes vann tuffa Metropolitan division och har under de senaste åren samlat på sig rejält med slutspelsrutin. Laget har dessutom under året fått det målvaktspel man tidigare saknat i form av Antti Rantaa och Fredrik Andresen. Tyvärr gick Fredrik sönder precis innan slutspelet och är fortfarande osäker på spel.

Boston Bruins har för första gången på nästan ett årtioende fått spela en grundserie utan Tuuka Rask mellan stolparna. Till en början såg det ganska skakigt ut och ersättarna Linus Ullmark och Jeremy Swayman hade det tufft. Men under säsongen har burväktarna bildat en stark duo och deras vänskap utanför isen är påtaglig. Något som inte är allt för vanligt mellan målvakter i dagens NHL. Framåt är det fortfarande Patrice Bergeron som styr skutan och kommer troligtvis att vinna Selke Trophy för femte gången i karriären.

Carolina vinner serien med 4-2 förutsatt att Andersen spelar.  

New York Rangers – Pittsburgh Penguins

Rangers anställde VM-guld vinnande Gerad Galant inför säsongen. Ett genidrag skulle det visa sig. Rangers har mot alla odds gått som tåget och slutar endast 6 poäng efter Carolina i divisionen. Igor Shestyorkin är hela ligans bästa målvakt och har fyllt tomrummet efter” King Henrik” med bravur. Han har under stora delar av säsongen vunnit matcher helt själv åt ett lag som kanske egentligen inte har förtjänat det. Chris Kreiders stora förvandling till en 50 plus målskytt som 31-åring har också varit en bidragande orsak till Rangers briljanta grundserie.

Pittsburgh Penguins behöver bygga om har experter sagt enda sedan deras senaste Stanley Cup 2017. Trots detta har klubben vägrat just detta och ändå kravlat sig till slutspel varje år. Penguins är för närvarande det laget med flest raka slutspel – 17 stycken. Även denna säsong har laget tagit sig dit. Detta trots att Malkin varit skadad under en stor del av säsongen. Crosby har däremot burit laget återigen och snittar över en poäng per match vid 34 års ålder. Klass!

Rangers är Penguins stora boogie-team. Penguins har haft otroligt svårt för Rangers under säsongen. Det är dessutom länge sedan de gjorde ett bra slutspel. Rangers vinner med 4-2.     

Toronto Maple Leafs – Tampa Bay Lightning

Toronto Maple Leafs har inte vunnit Stanley Cup sedan 60-talet. Ingen stad längtar nog så mycket efter titeln som dem. I grundserien har storstjärnorna levererat- framförallt Auston Matthews. 60 mål i grundserien, endast Stamkos och Ovechkin har lyckats med det under lönetakseran. I kassen har dock Leafs problem i år igen. Skadeproblem och sviktande form på ordinarie målvakter gjorde att de totalt tappade formen under våren. Växjös guldvinnande målvakt Erik Källgren kallades då upp och räddade laget under några veckor. Nu är tilltänkta ettan Jack Campbell tillbaka i spel och förväntas stå i slutspelet.

Tampa Bay är regerande mästare. Gånger två. Laget har samma kärna som under tidigare år och har kryddat laget med nya veteraner i from av Cory Perry och Pierre-Edouard Bellemare. Victor Hedman gör den poängmässigt bästa säsongen någonsin av en svensk back i NHL med 85 poäng. Alltså över en poäng per match som back i världens bästa hockeyliga. Respekt! Laget ser fortsatt overkligt starkt ut och några tecken på mättnad verkar inte finnas. Skulle inte Panthers vinna tyder mycket på att Stanley Cup hamnar i Florida ändå.

Pressen ligger på Leafs att vinna den här serien. Tampa kan spela avslappnat och i kraft av bättre målvaktspel vinner de också med 4-3 i matcher.  

Florida Panthers – Washington Capitals  

Florida Panthers vann Presidents Trophy för första gången i klubbens historia under den gångna grundserien. Laget har dominerat världens bästa hockeyliga och fullständigt öst in mål. Med Barkov och Huberdeau har de två av ligans absolut bästa spelare där Huberdeau slutar tvåa i poängligan trots att han inte ens spelar i Panthers första kedja. Orosmoln väcktes under hösten när coach Joe Quenville hastigt avgick efter att en sexskandal i en tidigare klubb blåst upp till ytan. Men det verkar inte ha påverkat Panthers alls. Inför slutspelet är Florida den största favoriten till att vinna trots min tidigare notis om att laget som vinner grundserien sällan vinner cupen. Lagets orutin i slutspelsammanhang är det enda som talar emot dem.

Washington Capitals har NHL:s äldsta lag. Rutin saknas inte och stommen från laget som vann 2018 finns kvar. Alexander Ovechkin är fortfarande en målmaskin trots sina 36 år och slog under grundserien nya rekord. Ovechkin har hamnat i rejält blåsväder under säsongen för sina sympatier med Rysslands president, Vladimir Putin. Något som dock inte verkar ha påverkat honom själv. Capitals har ett stabilt lag på papperet med en hel del spets. Men laget är för gammalt och har tyvärr passerat sin prime.

Detta kan mycket väl bli en svepning. 4-0 i matcher till Panthers. Capitals hopp står till Panthers orutin.