Kingarnas King Carlo
5 maj, 2022
Casino vs Sport-odds: Vad är husets fördel?
31 maj, 2022

Runda 2 – Stanley Cup

Runda 2!

En rafflande förstarunda av Stanley Cup-slutspelet har precis avlutats. Inte mindre än fem serier gick till en sjunde och avgörande match.
Efter att undertecknad lyckats pricka in sju av åtta vinnare i den förstarundan är det nu dags att ta sig an runda två i Stanley Cup-slutspelet.  

Florida Panthers – Tampa Bay Lightning

Florida slog Washington med 4-2 i matcher tillslut. Men Panthers fick slita betydligt mer än vad många inklusive jag själv trott på förhand. Grundseriens stora suverän som fullständigt öst in mål fick det oväntat tufft med rutinerade Capitals. Ytterst små marginaler gjorde att Panthers kunde kvittera sent och sedan avgöra i overtime i match fyra. Hade Capitals knipit den och tagit ledningen med 1-3 i matcher så tror jag inte att Panthers hade kommit tillbaka i serien.

Tampa gick en rysare över sju matcher mot Toronto. Där visade man stor moral och rutin när de tvåfaldiga regerande mästarna lyckades vända 3-2 till 4-3 i matcher. Förbannelsen över slutspel och Toronto lever alltså kvar. För övrigt slog Toronto nytt rekord med fem raka slutspel utan att gå vidare från första rundan. Det har aldrig tidigare hänt i amerikansk proffsidrott.
Toronto pressade dock Tampa hårt och visade att de regerande mästarna kanske inte har samma bredd som tidigare år. Men spetsen finns kvar och framförallt ett lysande målvaktsspel från Andrei Vasilevsky.

Slaget om Florida vanns av Tampa under förra årets slutspel. Då storspelade Vasilevsky samtidigt som Panthers använde tre olika målvakter under fem matcher. Panthers får nu en ny chans att möta ett svagare och mer tröttkört Tampa samtidigt som de samlat på sig mycket rutin i mötet med Capitals.
Bobrovsky måste vara i närheten av Vasilevskys nivå för att ge Panthers en chans att ta hem den här serien. Gör han det vinner Florida med 4-3 i matcher.

Carolina Hurricanes – New York Rangers

Carolina hade det oväntat svårt mot Boston på bortaplan och vann endast sina hemmamatcher. Hemmaplansfördelen blev därmed avgörande då serien gick till sju matcher. En oväntad målskytt – Max Domi avgjorde den sjunde matchen med sina två första slutspelsmål i karriären. Kanske ett gott tecken inför resten av slutspelet?
I Boston kan legenden Patrice Bergeron ha gjort sin sista match i karriären. Om så är fallet så bugar vi för en enastående karriär av Mr. Selke.

I serien mellan Penguins och Rangers så var det en spelare som var skillnaden mellan lagen. En spelare som vid 35 års ålder fortfarande dominerar i världens bästa hockeyliga. Han heter Sidney Crosby. Crosby såg mer eller mindre på egen hand till att Penguins kunde gå upp i en 1-3 ledning. Detta trots att Penguins två ordinarie målvakter blev skadade och tredjevalet Domingue fick vakta kassen. I mitten på den femte matchen får Crosby en tackling mot huvudet, utgår och spelar inte mer.
Där vänder serien och trots att Crosby återvände i den sjunde matchen så var han märkbart hämmad och Rangers lyckades avgöra i overtime.

Rangers stora svaghet blev under serien mot Penguins uppenbar. Utan ett felfritt målvaktsspel från Igor så är laget påfallande ihåligt. Visst finns spets i Panarin och Mika, men det kommer inte räcka mot Aho och gänget i Hurricanes. Hittills har dessutom Carolina fått oväntat fint målvaktsspel från den gamle Rangers keepern Raanta. Hurricanes har hemmaplansfördel även här så skulle det fortsätta att gå troll i bortaspelet så löser det sig ändå. Jag tror på 4-1 till Hurricanes.

Colorado Avalanche – St. Louis Blues

Den dåliga form som Avs påvisat under slutet av grundserien var som bortblåst i serien mot Nashville. Överkörningen med 4-0 säger det mesta. Cale Makar gör 10 poäng på fyra matcher. Som back. Snacka om rivstart.

Blues var det enda laget jag inte trodde på i första rundan. Det kändes som att Wild hade något stort på gång. Jag varnade dock för bredden i Blues. Att ha nio stycken 20 målskyttar i grundserien är som sagt nytt rekord. Oväntat nog så var det Binnington i kassen som spelade en avgörande roll. Efter att egentligen inte visat någon som helst form sedan titeln 2019 så klev han in och var en avgörande faktor samtidigt som Fleury i motsatta kassen inte fick till det.

Avs såg läskigt bra ut i den första rundan. Blues kommer att bjuda upp mer än vad Nashville gjorde och kommer att kunna kämpa till sig en match eller två. Speciellt om målvaktsspelet fortsätter att vara bra. Men i slutändan kommer spetsen i Colorado att avgöra. Det blir 4-2 till Avs.

Calgary Flames – Edmonton Oilers

Jag varnade för Stars. De skaffades sig också en 2-3 ledning i matchserien mot Flames. De lyckades dock inte knyta ihop säcken trots storspel från Jake i kassen. Flames vände och vann precis som Rangers på overtime i den sjunde och avgörande matchen.
Många tycker nog att Flames borde avgjort serien tidigare, men Dallas gjorde det svårt för Flames och lyckades stänga ner deras förstakedja. Tillslut var det ändå Johnny hockey som avgjorde hela serien.

Oilers skulle bara vinna över Kings. Det fanns inget annat. Men med en halvskadad Leon och en bitvis frustrerad McDavid så gick Kings ifrån till en 2-3 ledning. Men Kings lyckades inte stänga serien, istället la McDavid in en växel till och med sina 14 poäng så leder han slutspelets poängliga efter den första rundan.Slaget om Alberta kommer att bli brutalt. Båda lagen kommer att göra allt för att plocka bort respektives storstjärnor. Florida Derby i all ära men detta kan bli blodigt i Alberta.
Serien kommer att bli jämn och båda lagen kommer från en tuff första runda över 7 matcher. Flames har dock ett stort övertag i kassen vilket i slutändan också kommer att fälla avgörandet. Markström är nominerad till Vezina. Smith är 41 år och det finns ett stort frågetecken över om han orkar en lång serie till. Flames vinner med 4-3 i matcher.