Lyllocasino
14 juni, 2022
Djurgården med momentum i jakt på guld (1.84) /Doktorn
29 augusti, 2022

Wimbledonfinal. Djokovic vs Kyrgios. Mäktigare blir det inte.

Wimbledonfinal söndag kl 15.00 – Novak Djokovic (1,29) vs Nick Kyrgios. (4,45) – EXPEKT

Sommarens absoluta höjdpunkt ur ett idrottsmässigt perspektiv utgår ju mer ofta än sällan ifrån Wimbledon-finalen (Fotbolls-EM och VM som enda konkurrens) men nog är det något alldeles extra speciellt den här gången med det vi har att se fram emot under söndagens final i London. Två kontroversiella och skandaltyngda spelare och människor som av väldigt många är direkt avskydda men hos en del omåttligt jävla populära.

Redan för några dagar sedan kunde man ana vartåt det barkade, nämligen att dessa två dårar äntligen skulle få göra upp igen efter fem år sedan deras senaste och två enda möten och dussintalet tjafs och konflikter under den tiden. Att det nu ska ske på Centercourten i Wimbledon med en Grand Slam-titel på spel gör ju inte saken sämre. WOW.

Dessvärre blir det att följa den här matchen från TV-soffan istället för på plats. Kollade så sent som för några timmar sen på vad billigaste tillgängliga biljetterna ligger på. Dryga 150.000SEK. Vill man sitta på dem lite ädlare och bättre platserna behöver man lyfta på dryga kvartsmiljonen för att få loss en plåt. Även om det lockar känns det nog klokt att avstå då Kyrgios lär göra processen kort och vinna matchen i tre rätt så enkla, snabba och komfortabla set, precis som han gjort i deras två föregående möten. (2-0 i Indian Wells 2017, 2-0 i Acapulco 2017).

Skämt åsido, hur f*n ska den här matchen sluta? Det är kanske just det som gör den så in i helvete intressant på förhand. Man har verkligen inte en susning.

Förutsättningarna på förhand;
– Djokovic jagar sin 21a Grand Slam, sin sjunde Wimbledontitel (fjärde raka isåfall)
– Nick Kyrgios har aldrig ens VARIT NÄRA en Grand Slam-final och senast han ens var i kvartsfinal i Wimbledon var 2014.
– Nick Kyrgios har 2-0 i inbördes på Djokovic men det var under en tidpunkt Djoko var helt under isen.
– Djokovic har världens bästa returer.
– Nick Kyrgios har en av världens bäste serve.
– Båda trivs otroligt bra på gräs.

Formmässigt:
– Djokovic är förmodligen tidernas största vinnarskalle och precis som många gånger förr har han tagit sig hela vägen till en GS-final utan att egentligen imponera allt för mycket. Blixtrat till, absolut, men stundtals också sett direkt svag ut. Var riktigt illa ute mot Sinner med 0-2 i set men hittade i sedvanlig ordning en väg ut och vann. Finns som sagt ändå ett litet frågetecken kring Djokos nivå. Inga högstanivåer har ännu synts till under dessa veckor.

– Kyrgios har som alltid blandat och gett men med hans mått mätt har han fan varit ovanligt stabil den här turneringen. Både spelmässigt men framför allt där uppe i hjärnkontoret, och inte minst fysiskt. Vill nog påstå att Dicken Kyrgios aldrig varit mer redo för en sådan här match än han är just nu. Sedan kan det ju naturligtvis fortfarande gå käpprätt åt helvete genom att han slår ihjäl domaren eller urinerar på någon åskådare imorgon, det är ju trots allt fortfarande Nick Kyrgios vi talar om, men det börjar kännas allt mer osannolikt att något sånt ska ske. Vi lär snarare få se en mer motiverad Nick Kyrgios än någonsin tidigare. Och det, mina vänner, det är något som skrämmer serben på andra sidan nätet.

Matchupen och matchbilden:
– Väldigt mycket kommer faktiskt avgöras och utgå ifrån huruvida Nick får utdelning på sin serve eller inte. Det kommer sätta hela tonen på den här matchen. Lyckas Djokovic neutralisera Kyrgios serve är det risk att matchen är över på under två timmar. Nu tror jag dock inte det kommer hända. Kyrgios har en såpass variationsrik och svårläst serve att bevisligen även Djokovic har svårt att returnera den (Inte lyckats breaka Kyrgios någon gång under de två matcher de spelat emot varandra).
– I Djokovic serve kommer Nick få sina lägen. På gräs har Kyrgios med sin flacka backhand en ruggig förmåga att direkt sätta offensiv press på motståndaren och i det rena bollandet har Kyrgios både tempot, skickligheten och spelförståelsen att hänga med Djokovic över hela banan.
– Att Djokovic med all sin rutin och erfarenhet är favorit är såklart ingen som helst tvekan om, men på förhand känns Kyrgios spelartyp som lite av en mardrömsmatchup för serben. Djokovic hade nog faktiskt hellre velat möta någon av de 122 övriga deltagarna i årets Wimbledon (inklusive Nadal osv) än Kyrgios imorgon.

**

Var jag har mina sympatier någonstans i den här matchen råder det inte direkt någon tvekan om. Utöver Stan Wawrinka finns det inte en annan tennisspelare i hela världen jag hellre skulle vilja se vinna en Grand Slam än Nick Kyrgios. Att dessutom sitta på Kyrgios sedan innan som slutvinnare till 41, 25, 19 och 14 ggr degen gör ju inte saken svårare att välja sida.

Visst fan vore det läckert att se Nick Kyrgios lyfta bucklan imorgon. Fullblodsdåren från Australien som spelat HELA sin proffskarriär utan coach, och i ärlighetens namn i långa perioder inte ens tränat. Så många gånger utdömd, bespottad och avräknad. Och av så många. Han är nog rätt så sugen på att motbevisa alla kritiker.

Lyckas Kyrgios imorgon då? Det återstår såklart att se men totalt givet är i varje fall att han har hela spelregistret och alla vapnen som krävs för att slå Djokovic imorgon. Jag tror dessutom Nick Kyrgios kommer ha publiken rejält på sin sida. Inte minst av den väldigt enkla anledningen att det är just Djokovic som står på andra sidan nätet. Tennisarenor runt om i världen har en tendens av att verkligen alltid vara emot Novak Djokovic.

Må spektaklet veva igång.