Wimbledonfinal. Djokovic vs Kyrgios. Mäktigare blir det inte.
10 juli, 2022
US OPEN; Årets sista men mäktigaste major på ingång. Bombmatta rond 1.
29 augusti, 2022

Djurgården med momentum i jakt på guld (1.84) /Doktorn

Allsvenskans formstarkaste lag med allt att spela för tar på måndagskvällen emot seriens kanske allra mest formsvaga lag som går en menlös höst till mötes. Detta kan väl bara sluta på ett enda sätt?

Djurgården är i år seriens överlägset starkaste hemmalag där man vunnit 11 av de senaste 12 matcher man spelat på Tele2 (Europaspelet inkluderat). Man har lyckats bygga upp en våldsamt stabil segermaskin på hemmaplan och trycket från läktarna är bättre än någonsin. Man har blivit ett ”Odjur”, som Rasmus Schüller beskrev det när han skulle beskriva symbiosen mellan spelarna och läktarna på Tele2. Det skiljer ljusår i karaktär på spelartruppen mellan Djurgårdens IF Anno 2022 kontra de senaste 10-15 åren och det börjar onekligen betala av sig att Bosse insett detta. Jonatan Augustinsson, Jacob Une Larsson, Elliot Käck, Niklas Bärkroth, Jesper Karlström, Kevin Walker, Aslak Witry, Jonathan Ring. Jätteduktiga fotbollspelare samtliga av dem, men pannben och mentalitet lika tafatt som Ekströms Nyponsoppa. I år präglas laget istället av Isak Hien, Edvardsen, Elias Andersson, Asoro, Schuller, Mange, Piotr, Banda m fl. Lite annat tryck.

Elfsborg däremot går knackigare än på många år och har 10 (!!) raka matcher utan seger. Spelet hackar och flytet i passningsspelet som annars brukar känneteckna Boråsgänget har abrupt upphört.

Truppläget ser relativt bra ut i bägge läger med få skador även om Djurgården matchats oerhört hårt under Augusti med dubbla matcher varje vecka senaste månaden. En bred trupp med stora rotationer har ändå underlättat det tuffa schemat och nu har man fått vila i sex dagar sedan senaste matchen. Jag förväntar mig ett blårandigt lag med pigga ben och bästa tänkbara elva från start.

Vad talar EMOT spelet på Djurgårdenseger här?
– Isak Hien är såld och in kommer General Danielsson. Djurgården har kunnat pressa högt och stå väldigt högt med sin backlinje under säsongen, och det mycket tack vare att man kunnat luta sig emot Isak Hiens enorma snabbhet i djupled när motståndarna spelat in bakom Djurgårdens backlinje. Med Danielsson får man mycket kvalitéer, men snabbhet är inte hans starkaste sida. Elfsborgs kontringar kan därför bli väldigt farliga om Djurgården väljer att kliva högt upp i pressen som man brukar göra på hemmaplan. På exakt detta vis vann Elfsborg fjolårets möte på Tele2 med klara 0-3. Även om Djurgården är ett kolossalt mycket bättre lag nu än då och Elfsborg tvärtom blir detta någonting att verkligen se upp med.


Ovannämnda faktor till trots tror jag Djurgården går segrande i kvällen möte i fler än 56% av gångerna. 1,84 känns därför som ett finfint spel på rak DIF-seger. Spelet tar jag hos EXPEKT.

Djurgården lär gå all in och behöver verkligen vinna ikväll för att haka på Häcken i guldracet dra ifrån övriga lag nedanför i tabellen.

/DoktorN