Kimi Räikkönen har kört sitt eget race. Bokstavligt talat. Få idrottsmän har under sina karriärer varit så älskade och respekterade som han. Hans säregna och lite buttra sätt har charmat en hel idrottsvärld. Inte ens hans motståndare har något negativt att säga om finländaren som för drygt två veckor sedan meddelade att säsongen 2021 blir hans sista i Formel 1.

Kimi Räikkönen fyller 43 år nästa år. Ingen har kört lika många tävlingar i Formel 1 som den tystlåtne finländaren. 341 för att vara exakt. Av dem har han vunnit 21 race och stått på pallen i ytterligare 82. Det gör Kimi till den 14:e vinstrikaste F1-föraren i historien. Han har fler segrar än både Mika Häkkinen och Keke Rosberg och är därmed den finländaren som vunnit flest lopp i historien.

Säsongen 2007 skrev Kimi på för anrika Ferrari. Då hade Ferrari jagat hans underskrift i nästan sex år. Problemet för Ferrari var att Kimi inte var intresserad av att spela andrafiolen bakom Michael Schumacher. Det spelade ingen roll att det var Ferrari- kunde de inte garantera lika förutsättningar så var inte Kimi intresserad. Men när ”Schumi” la av 2006 kunde han få den roll han ville ha och skrev på. Det blev succé direkt då han vann VM-titeln 2007.  

Efter den här säsongen kommer Kimi att ha kört Formel 1 i 19 säsonger. Men det kunde ha varit 21. Endast två år efter VM-titeln med Ferrari köptes han ut från sitt kontrakt. Anledningen var att Ferrari skrivit kontrakt med den dubble världsmästaren Fernando Alonso och ville få in honom i teamet så fort som möjligt.
Kimi hade precis som teamet blandat och gett de senaste två säsongerna. Kanske hade festandet och trytande motivation gjort att han inte längre var önskvärd hos Ferrari. Kanske lockade en spanjor som plockat bort självaste Michael Schumacher från tronen mer. Troligtvis så var det en kombination av båda.  

Säsongen 2010 står alltså Kimi utan jobb eftersom att Alonso tagit hans plats. McLaren, som Kimi körde för innan han skrev på för Ferrari, erbjuder honom en plats. Men enligt media erbjöds han inte samma lön som han skulle ha fått hos Ferrari. Dessutom gick Kimi ut i media och sa att han ville testa något nytt. Kimi ”var trött på all politik och skitsnack inom Formel 1”.
Istället körde han Rally under två säsonger för Citroën. Succén i Rally-VM uteblir och inför säsongen 2012 återvänder Kimi till Formel 1. Några fler VM-titlar har det inte blivit, men segrar och pallplatser har han fortsatt att leverera fram tills nu.

Om du söker på Kimi Räikkönen på Youtube så kommer det att dyka upp ett potpurri av citat från presskonferenser och radiosamtal. Han har alltid sagt vad han tycker och tänker. Framförallt brukar han aldrig mer ord än vad han behöver. Helst inga alls. Solglasögonen är i princip alltid på och hela hans kroppsspråk under en intervju signalerar att han bara vill därifrån. Ändå älskar alla honom.

Här är bara några av alla historier från Kimis långa karriär:

  
När Kimis McLaren-Mercedes går sönder under Monacos Grand Prix säsongen 2006 kliver han lugnt ut ur bilen. Men istället för att åka tillbaka till depån, vilket är protokoll vid ett haveri, lommar Kimi lugnt iväg åt andra hållet. Han har sin Yacht i hamnen där hans vänner väntar med några iskalla öl. Så i full racemundering sätter sig Kimi på sin båt och tar en öl och kollar på resten av loppet. Inga konstigheter.

När Pelé under en tävling skulle hålla en kort presentation strax innan racestart närvarande alla förare utom Kimi. När en reporter senare frågade Kimi om han skulle kunna komma över att han missat Pelé svarade Kimi ”Yeah, I was having a shit” och ryckte på axlarna.

Kimi har också berättat att han under säsongen 2012 söp 16 dagar på raken. Trots detta kom han en aning bakfull till tävlingen och körde in på en tredje plats. Under den här 16-dags perioden festade han bland annat med en Prinsen av Bahrain. Han badade då med kläderna på under prinsens fest. Några dagar senare försökte han att imitera Maradona på fyllan. Något som slutade i en stukad fot och missat test för sitt dåvarande team Lotus. Kimi ska då ha åkt runt i en bagagevagn i sitt hem samtidigt som han drack vin ur en ljusstake.

Kimi har många gånger fått frågan om hans alkoholintag hämmat hans karriär på något sätt. Tvärtom menar han- alkoholen har i många fall varit Kimis sätt att få slappna av och komma bort från den sidan av sporten han inte gillar. Han förstår att det kan låta illa, men för honom har det funkat. Idag är alla F1-förare superproffs och att dricka så som Kimi gjorde för tio år sedan skulle aldrig fungera. Det förstår Kimi också, men han kunde leva på sin otroliga talang. Det är den som har tagit honom dit han är idag.    

Kimi är känd för att alltid tävla på ett schysst och sportsligt sätt. Det kombinerat med hans raka och ärliga sätt har ingett en stor respekt hos de andra förarna. De vet att han alltid tävlar sportsligt och utan krusiduller. Trots sin aningen vilda livsstil utanför banan levererade han alltid på högsta nivå i bilen.

Vi kommer aldrig att få uppleva någon som Kimi igen. Sådana profiler finns inte idag. Därför kommer F1-depån 2022 vara en stor profil fattigare. Förhoppningsvis får vi uppleva hans talang och charm i en annan kategori framöver.
Men fram till dess säger vi – Kiitos Kimi.